Groepspraktijk Hulst

Hogeweg 6
4561 RA Hulst (NL)

Osteopathie

Maarten Borghijs - Osteopaat D.O. BSc

Osteopathie: een woordje uitleg

Het lichaam is een eenheid van bewegen en functioneren, waarin verschillende systemen in evenwicht moeten zijn. Een lichaam in balans kan het evenwicht tussen deze systemen zelf bewaren.

In de osteopathie wordt er gewerkt met 3 systemen:

  • het pariëtaal systeem: beenderen, gewrichten, spieren, ligamenten,…
  • het visceraal systeem: organen, bloedvaten, lymfe,…
  • het craniosacraal systeem: schedel, schedelnaden, zenuwstelsel, heiligbeen,…

De osteopaat gaat op zoek naar bewegingsverliezen in het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf niet meer herstelt. Door deze bewegingsverliezen te behandelen, krijgt het lichaam zijn zelfgenezend vermogen terug en is evenwichtsherstel mogelijk. Hierdoor vermindert of verdwijnt de klacht.

De osteopaat heeft een groot arsenaal aan behandeltechnieken, van manipulaties (“kraken”) over spiertechnieken tot heel zachte mobilisaties.

Een behandeling is meestal vrij zacht waarbij de patiënt weinig pijn ervaart. Bij baby’s en kinderen worden enkel zachte technieken gebruikt.

Een osteopathische behandeling mag niet alleen curatief (= genezend) gezien worden. In ideale omstandigheden zou elke gezonde persoon zich één maal per kwartaal voor een check-up en preventieve behandeling bij de osteopaat moeten aanbieden. Hierdoor kunnen de verschillende systemen die eerder vermeld werden optimaal in balans blijven.

Osteopathie is een complementaire geneeswijze en is geen vervanger van de huisarts of kinderarts. Vaak is een goede samenwerking met de klassieke geneeskunde, fysiotherapie, homeopathie, acupunctuur, mensendieck e.d. noodzakelijk.